Sunday, 6 January 2013

Segmen : Saya Blogger Dari Negeri ...


Assalamualaikum .


Berdasarkan banner kat atas tu mmg terang lagi bersuluh la piqa join segmen : saya blogger dari negeri ..

 Kalau nak join contest ni. so, korang boleh la click kat banner kat atas & tgk syarat-syarat nye . Dan boleh follow sekali lha tuan pnye blog tu..
HAHAHA . Tolong promote .

SEGMEN : Saya Blogger Dari Negeri Terengganu Darul Iman
Saya bangga menjadi rakyat Terengganu . Oleh kerana kepekatan loghat org terengganu ni so, piqa x cakap terengganu la. takot dok paham kangg . susoh kite plop nop translate .
HAHA.

oke first kite ckap pasal tempat - tempat menarik kat terengganu . Terengganu agak famous dengan pantai- pantai yg comel- comel la. yela , tepi laut kan. Antaranye Pantai Batu Burok . Pantai ni memang menjadi tumpuan la . Angin pantai yg kencang gitu lohh . So, mmg ramai sgt . Padat . Sampai x ade tempat nk duduk . Kalau piqa , piqa suke tgok org maen kude . Piqa x pernah naek pown . Takot . X mahal pown . 5 ringgit je. So , blogger -blogger sekalian boleh la pergi . X rugi .



Next , Pulau Bidong . okayy , cakap terus terang la piqa x pernah pergi pown kat Pulau Bidong . AHAHA. Malu nye . Piqa x sure ape yg ade kat Pulau Bidong . Tapi yg special nye ad sebuah tugu yg dibina untuk memperingati pelarian Vietnam kat pulau tu . Sape yg belajar sejarah confem tahu la tntg sejarah tu .

Dan banyak lagi pulau - pulau yg ada kat Terengganu ni seperti Pulau Perhentian , Pulau Kapas . Pulau Kapas besttt . Ha ! Pulau Redang  pon ade.
Selain pulau - pulau yg disebut tu actually banyak lagi pulau - pulau kecil yg indah - indah la . Tapi x dikomersial jew . Contohnye pantai Airport . HAHA . Sebenarnye lokasi die dekat dengan Airport KUALA TERENGGANU . Yang best kat sane air laut die masim sgt . TAPI , best .  


talk about makanan pulak . Konfem la keropok lekor . kerepok ni memang famous dah kan ?
goreng panas- panas cicah lada . Aummm . sedapp . Terkecur air liur ambe . Jadi sempena tahun melawat terengganu ni , boleh lha dtg cni . boleh beli keropok berkilo - kilo .



Mall yg femous kat cni MYDIN MALL . ape lagi ah . haha . Giant . Hock kee seng . the store . Psar Payang . Pasar Payang boleh cari batik yg murah - murah . yang penting boleh tawar - menawar mcam kat Kelantan jgak . Boleh melawat DESA MURNI   & ATIKAH SONGKET  punye kilang . DESA MURNI kilang nya dekat pulau rusa. ATIKAH SONGKET , piqa x konfem  lha. 
Satu yg kene sabar bila dtg terengganu ialah kalau kat jalan raye tu , pemandu die kedekut sikit lha . x macam KL. hahaha . so,,kalau jem tu kene sabar la. 




hahahaha . k dats all . bnyak lagi la yg best- best kat sini . Kalau ade ape - ape request nk tao tntg terengganu , boleh la tingglkan komen k ape- ape . tankiu



saya nok tag :
Qin 





Done read ? Hit follow and like ? gracias